Boeken

Homo Sapiens Almas, een kleine zoektocht met Redmond O'Hanlon naar de Wilde mens van West Mongolië

"Homo Sapiens Almas"

Homo Sapiens Almas, een kleine zoektocht met Redmond O'Hanlon naar de Wilde mens van West Mongolië

 

Homo Sapiens Almas verscheen tijdens de elfde Interpanetaire Boudewijn Büch Dag op 9 december 2012 in een oplage van 300 handgenummerde exemplaren in de reeks van Büch... en geen einde.

 

Homo Sapiens Almas is een bewerkte versie van een reisverhaal uit het nog te verschijnen Terug naar Steppeland, meer berichten uit Mongolië.

 

- ISBN 9789079949090

- Geïllustreerd (handgebonden, genummerde en gelimiteerde uitgave)

- Boudewijn Büch Gezelschap Büchmania

- 2012

 

voor de uitzending van O'Hanlons Helden waarop dit boekje gebaseerd is: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1235827

Yeti Jagers: Het verborgen onderzoek naar de Wilde Mens

Yeti Jagers verhaalt van kleurrijke onderzoekers die er van overtuigd zijn dat er in Centraal-Azië nog steeds een Wilde Mens leeft. De auteur stuit op geruchten over een levende Wilde Mens en zoekt naar ooggetuigen. Hij spreekt herders en boeren die hun vee tegen de Yeti beschermen en ontmoet onverzettelijke onderzoekers, die zich als aap verkleden om de Wilde Mens van dichtbij te kunnen bestuderen. Ook laat hij het DNA van twee mysterieuse haren onderzoeken en legt hij recente schedelvondsten voor aan een vooraanstaande paleontoloog en forensisch anatonoom. Halbertsma raadpleegt geheime rapporten van het sovjetonderzoek naar de Verschrikkelijke Sneeuwman en laat zien dat de Yeti in Kuifje in Tibet gebaseerd is op de schetsen van een engelse Yeti jager.

Yeti Jagers is een excursie in de crypotozoölogie van Centraal Azië; een zoektocht naar de drijfveren van pioniers die verguisd zijn door de gevestigde biologie - en naar het mythische wezen zelf.

Tjalling Halbertsma (1969) werkte in Ulaanbaatar als adviseur van de premier en president van Mongolië. Eerder schreef hij De verloren lotuskruisen (Gottmer 2002), Steppeland (Hollandia 2003), dat ook in het het Tsjechisch en het Chinees zal verschijnen, en Sprong naar het Westen (Hollandia 2005). Zijn reisverhalen en foto’s werden onder andere gepubliceerd in de South China Morning Post, Asian Art en het dagblad Trouw.

 • ISBN 978 90 6410 461 9
 • geïllustreerd
 • Hollandia-Dominicus
 • 2008

15 minutes of Yeti fame (korte versie en dan ook nog eens gedeeld met een Amerikaanse televisie dominee)

Steppeland: berichten uit Mongolië

klik hier voor grotere versieIn het hart van Azië ligt een rijk dat ooit een derde van de wereld veroverde: Mongolië. Weinig landen spreken zo tot de verbeelding, en weinig landen waren bovendien gedurende lange tijd zo afgesloten van de buitenwereld. Na de fluwelen revolutie van 1990 gingen de grenzen echter wijd open. Mongolië is nog altijd een zee van land, waar herders in vilten tenten wonen en ruiters jagen met op hun arm een adelaar.

De auteur doorkruiste het land per jeep, te paard en op een rendier. In dit boek vertelt hij van zijn onwaarschijnlijke ontmoetingen met avonturiers, zendelingen, hoogwaardigheids-bekleders en andere kleurrijke persoonlijkheden zoals een boeddhistische monnik die aan de grens van Siberië naar goud zoekt, de astronaut generaal Kosmos, én een Dickens-vertaler die in 2000 tot premier van Mongolië werd gekozen.

 

 

* ISBN 90 6410 383 6

* 256 pagina’s

* geïllustreerd

* Hollandia-Dominicus

* vertaling in het Tsjechisch (2008)

* vertaling in het Chinees (2010)

       

Sprong naar het Westen: In het spoor van de Chinese ontdekker van Europa

klik hier voor grotere versieIn het westen van China, achter de Poort van Yumen, beginnen de eindeloze Taklamakan- en Gobi-woestijn. Ergens in het woestijnzand liggen de sporen van Rabban Sauma, tegenligger van Marco Polo en de Chinese ontdekker van Europa.

Dat Europa is 'ontdekt' door een Chinese reiziger klinkt in Europese oren bijna als een leugen. Toch is het wel degelijk zo gegaan. Maar anders dan Polo's Wonderen van de Oriënt is het 725 jaar oude reisverslag van Sauma niet omstreden. Geleerden zijn het erover eens dat de reis van de 'Chinese ontdekker van Europa' echt heeft plaatsgehad, op het moment dat Polo zich in Azië bevond.

Tjalling Halbertsma heeft het eeuwenoude reisverslag, dat bewaard wordt in de kluizen van het British Museum in Londen, nieuw licht geschonken. In dit boek volgt hij het woestijnspoor van de man die op weg was naar het Beloofde Land, maar in Europa belandde. Als een moderne pelgrim reist hij vanuit Peking met een geleende Chinese auto naar het 7000 kilometer verderop gelegen Kashgar, in het uiterste westen van China, op zoek naar sporen van Sauma en diens reisgenoot. Niet alleen beschrijft hij tijdens die reis de flarden van een vergeeld verleden, maar ook schildert hij indringend de soms stormachtige veranderingen die zich in het reusachtige achterland van China voltrekken – of juist de afwezigheid daarvan…

Halbertsma doorkruist moederziel alleen in zijn regelmatig haperende Beijing-jeep een bijkans vergeten regio. Hij houdt stil bij grafrovers in Mongolië, bij een mausoleum voor Genghis Khan, bij een Chinese legerpost op de grens naar Oeigoers China, bij de mogelijke nabestaanden van Romeinse krijgsgevangenen, bij een oliestad midden in de Taklamakan-woestijn, en op veel andere onverwachte locaties.

Sprong naar het Westen is meer dan een reisverhaal. Het is het verslag van een historische ontdekkingsreis door een welhaast vergeten wereld en het verhaal van de noodlottige confrontatie tussen China’s meesters en minderheden.

 • ISBN 9064104123
 • 208 pagina’s
 • geïllustreerd
 • Hollandia-Dominicus
 • October 2005

De verloren Lotuskruisen: een zoektocht naar de steden, graven en kerken van vroege christenen in China

 klik hier voor grotere versie

De verloren Lotuskruisen is het verslag van een reis door China’’s religieuze landschap. In het jaar 635 trokken vanuit het westen de eerste christenen het Chinese rijk binnen. Zij vertaalden hun heilige teksten in beelden en motieven die regelrecht uit het daoïsme en het Chinese boeddhisme kwamen: Jezus werd Ye Su, Maria Mo Yan en de evangeliën werden de Jezus-sutra’s. De Jezus-sutra’s geven niet alleen inzicht in het Chinese christendom, maar verrijken ook onze kennis van het vroege christendom, aangezien de originele teksten verloren zijn gegaan. Chinese christenen vervaardigden stenen kruisen die door draken gedragen werden of opstegen uit lotusbloemen. Hun heiligen werden afgebeeld als bodhisattva’s, behangen met kruisen. De Kerk van het Oosten was het hart van klassiek China binnengedrongen en andersom.

Halbertsma beschrijft het China dat de eerste christenen aantroffen: een wereld van sjamanen, boeddhisten, daoïsten en volgelingen van Confucius. Vervolgens vertelt hij hoe het christendom een plek verwierf in het religieuze landschap en hoe het uiteindelijk weer verloren ging. De verloren Lotuskruisen is derhalve het verhaal van de zoektocht naar de graven, steden en kerken van de vroege christenen in China.

 • ISBN 9069635364
 • 164 pagina’s
 • geïllustreerd
 • Gottmer/H.J.W. Becht 2002

Mongolië bezit een roemruchte geschiedenis, een ongerepte natuur en een jonge democratie. Met meer kranten, politieke partijen en niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) per hoofd van de bevolking dan welk ander Aziatisch land ook, heeft het in korte tijd een van de meest vrije samenlevingen in dit werelddeel weten op te bouwen. Deze nieuwe vrijheden staan in schril contrast met het recente verleden van het land, toen de communistische partij vrijwel ieder aspect van het leven domineerde.

Mongolië is een groot land met een kleine bevolking. De helft van hen zijn nomaden die op de eindeloze steppes wonen, waar zij zijn overgeleverd aan een van de meest extreme klimaten op aarde. Steeds meer nomaden slaan ondertussen hun ger-tenten op in de hoofdstad Ulaanbaatar. De steppe van Mongolië wordt steeds leger.

 In Landenreeks Mongolië beschrijft Tjalling Halbertsma in 74 pagina’s de geschiedenis, politiek, samenleving, economie, cultuur, natuur en milieu van Mongolië. 

Tjalling Halbertsma studeerde rechten en antropologie en woont sinds 1994 in Azië. Sinds 1999 is hij werkzaam als adviseur van de premier en de latere president van Mongolië. Hij is auteur van verschillende boeken over Mongolië en China, waaronder Sprong naar het Westen (2005), Steppeland (2003) en De verloren lotuskruisen (2002). Daarnaast bericht hij regelmatig over China en Mongolië in diverse internationale media.

 • ISBN 9789068324181
 • 74 pagina's
 • geïllustreerd
 • KIT/Novib/11.11.11

Early Christian Remains of Inner Mongolia: Discovery, Reconstruction and Appropriation

The early Christian presence in Inner Mongolia forms the subject of this book. These Nestorian remains must primarily be attributed to the Öngüt, a Turkic people closely allied to the Mongols. Writing in Syriac, Uighur and Chinese scripts and languages, the Nestorian Öngüt drew upon a variety of religions and cultures to decorate their gravestones with crosses rising from lotus flowers, dragons and Taoist imagery. This heritage also portrays designs found in the Islamic world. Taking a closer look at the discovery of this material and its significance for the study of the early Church of the East under the Mongols, the author reconstructs the Nestorian culture of the Öngüt. The reader will find many newly discovered objects not published before. At the same time this study demonstrates how many remaining objects were appropriated and, in many cases, vanished after their discovery.

Tjalling Halbertsma, Ph.D. (2007) in the Arts, University of Leiden, has worked as an advisor to the President of Mongolia. His documentation of Nestorian objects from Inner Mongolia has been published by Monumenta Serica.

 • English
 • ISBN 978 90 04 16708 7
 • 400 pp.
 • illustrated/hardback
 • Koninklijke Brill, Sinica Leidensia, 88
 • 2008